De Golfclub in de Zwolse samenleving. Een stad met 135.000 inwoners en meer dan 80.000 banen verdient een golfbaan. Een breder publiek en maatschappelijk breder gedragen mag in een stad van deze grootte niet ontbreken. Mocht de Golfclub van 18 naar 27 holes gaan betekent dat voor de club en voor de horeca binnen de golfclub een nieuwe uitdaging. HORECA Een omgeving waar Ernst de nodige voetstappen heeft gezet. Geboren in de Krommejak, woont nu in de Koestraat als bijna buur van de Sassenpoort. “Ik heb altijd hockey gespeeld. Naarmate je ouder wordt en zelfs binnen het veteranenhockey aan alle kanten wordt ingehaald, ben ik meer tijd en energie gaan steken in golf. De gezelligheid, zoals onze woensdagavondgroep met gezamenlijk eten na afloop, waardeer ik enorm. Net als Teun en Gerwout ben ik niet zo’n fanatieke golfer. Als voormalig hockeyer kan ik wel een balletje raken maar heb toch de verkeerde techniek. Het feit dat je met golfen een paar uur buiten kunt besteden, is voor mij al het bijzondere aan golfen. Maar ook de natuur want overal in de wereld zijn golfbanen en altijd op plekken waar je echt kunt genieten.” GENTLEMEN’S AGREEMENT Vijf jaar geleden, locatie Zalnéweg75 in Zwolle. De plek waar de golfclub zetelt maar een club waar een frisse wind doorheen moest want ‘het ging niet zo goed’. Er moest wat gebeuren en er gebeurt wat! Er komt een nieuw bestuur met een nieuw beleidsplan op meerdere fronten. Zoals de horeca waar Ernst, Gerwout en Teun zich sterk voor gaan maken. Om goede horeca te realiseren stelt het trio voor om daar een aparte BV van te maken. “Dat was de start, wij zijn hier mee verder gegaan en hebben nieuwe horeca op de rit gezet. Goede horeca, in onze optiek is dat horeca die past bij deze vereniging. Belangrijk voor de leden en mensen die van golf houden. Daar moet je in voorzien zodat de leden daar een heel prettig gevoel bij krijgen. Uiteraard met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Net als bij gewone horeca”, aldus Ernst. Gerwout vult aan en zegt: “horeca bij deze golfclub moet de uitstraling hebben dat dit een vereniging is waarbij de leden een plek hebben waar zij elkaar kunnen ontmoeten. Ook moet het een combinatie zijn van wat belangrijk is voor de vereniging en tevens commerciële waarde heeft. Zonder horeca geen golfbaan en zonder golfbaan geen horeca. Deze horeca dient zo exploitabel te zijn dat het in ieder geval kostendekkend is. Winstgevend is geen doel. Het is ons de afgelopen vijf jaar gelukt om met het bestuur van de vereniging, de RVC en onze investeerders een optimale samenwerking te bewerkstelligen. Zo vergaderen wij maandelijks met elkaar, houden elkaar scherp en dat werpt zijn vruchten af. Wij zijn destijds gestart vanuit een soort gentlemen’s agreement. Want jongens, we hebben elkaar nodig. Dat heeft ertoe geleid dat het bestuur en de RVC zich hebben gecommitteerd om het in eerste instantie niet voor 3 maar voor 6 jaar te doen. Nu is er een goede fundering om verder te groeien.” Het aanstellen van Jelle Paauw als de nieuwe directeur heeft het fundament van de vereniging goed gedaan en verstevigd. Zoals ook de groep investeerders die de club een warm hart toedragen en de gemeente mede van invloed zijn geweest dat de Golfclub weer ging functioneren en presteren. Horeca en golf. Het is de kunst om hierbij de juiste balans te vinden. “Dankzij de grote inzet van de medewerkers in de bediening en de keuken hopen wij erin geslaagd te zijn een juiste balans te vinden. Maar wij hebben ook de bedrijfsdagen. Dan wil je kwaliteit leveren met bijvoorbeeld een diner of goede lunch. Die balans hebben wij gevonden. Het hoeft hier geen twee sterrenrestaurant te worden maar met ons personeel en een topkok hebben wij een mooi niveau qua eten en drinken. Wij zitten in het middensegment.” Ernst: “de sfeer van gastvrijheid, die moet hier aan alle kanten uitstralen. Iedereen is welkom, van golfer tot de niet golfer. Vroeger heerste rond golf voor de buitenwereld het beeld van ‘beetje elitair’. Dat is achterhaald, wij zijn gastvrij zoals dat de horeca betaamt.” Teun: “wij zijn een open club, iedereen is welkom voor een drankje of lunch dan wel een diner. De locatie is schitterend met een prachtig terras. Wij zeggen, het mooiste terras van Zwolle. Maar wij zijn een beetje bevooroordeeld.” 65 GOLFGELUK MAGAZINE
RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=